IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли решение проблемът с лошите ипотеки в САЩ?

Големият брой проблемни ипотеки намалява мобилността на работната сила в САЩ, което пречи на възстановяването на икономиката

08:07 | 28.10.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Има ли решение проблемът с лошите ипотеки в САЩ?

Югозападният регион на САЩ е мястото с най-много собственици на ипотекирани жилища, които дължат повече по своя заем, отколкото е пазарната цена на тяхната собственост. В някои градове като Финикс и Лас Вегас цените на жилищата са паднали с до 50% от пиковите си нива от 2007 г., пише The Economist.

Повече от половината ипотеки в Аризона и Невада са с по-голяма главница, отколкото струва жилището при сегашните цени, което води до натрупването на огромен брой ипотеки, чиято стойност надхвърля тази на имота (underwater mortgages). Техните собственици са натрупали отрицателен собствен капитал, защото дължат повече, отколкото биха могли да получат при евентуална продажба на своя имот в момента.

Проблемът е общонационален, защото една на всеки четири ипотеки има отрицателна нетна стойност, а над 4 млн. домакинствата дължат най-малко два пъти повече по своята ипотека, отколкото струва имотът им в момента.

Вчерашните данни за цените на жилищата в най-големите американски градове на Case/Schiller показаха, че проблемът може да се задълбочи заради поевтиняването на имотите, което може да накара повече от кредитополучателите да спрат да изплащат своя заем и да обявят фалит.

Това е сериозен проблем и поради друга причина – собствениците на жилища, които могат да погасяват своя заем, са изправени пред опцията да продадат собствеността си на немалка загуба, в случай че им се наложи или поискат да променят своето местожителство. Това хвърля сянка над репутацията на пазара на труда в САЩ като най-гъвкавия в света.

Наскоро доклад на МВФ показа, че от 0,5 процентни пункта до 1,25 процентни пункта от безработицата в САЩ се дължи именно на това, че много собственици на ипотекирани имоти не могат да ги продадат и да се преместят да живеят там, където има по-добри възможности за работа, защото не желаят или не могат да понесат загубите от разликата между продажната цена и главницата на ипотеката.

Вижте последиците от нарастването на проблемните ипотеки и възможните варианти за справяне с проблемa.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
gery_paneva
преди 13 години
Благодаря за корекцията, поправихме грешката :-)Поздрави!Гергана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 13 години
Изглежда има грешка в четвърта част на галерията - че нетната отрицателна стойност на проблемните ипотеки е 766 млн.долара. Това е смешна сума за федералния бюджет.Преди време авторитетни икономисти призоваха Гърция да продаде няколко острова, за да се справи с дълга. Струва ми се, че Китай се интересува от Калифорния :-) - с една сделка ще изчезнат два финансови проблема !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още